fbpx

Notícies i novetats

Blog

L’economia digital a Catalunya: Un sector en auge

L'economia digital a Catalunya

Les dades parlen per si soles: l’economia digital a Catalunya representa el 13% del PIB català i dona feina a més de 180.000 persones. En els últims anys, aquest sector ha experimentat un creixement important, tant en facturació com en nombre d’empreses i ocupació.

Aquest auge s’ha vist impulsat per diversos factors, com ara la penetració de les tecnologies digitals en la societat, la internacionalització de les empreses catalanes i la celebració anual del Mobile World Congress a Barcelona, que ha convertit la ciutat en un referent mundial en el sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

Els principals indicadors de l’economia digital catalana

Alguns dels principals indicadors que reflecteixen la salut de l’economia digital a Catalunya són:

 • Nombre d’empreses: Hi ha més de 23.000 empreses que operen en el sector digital a Catalunya, de les quals més del 50% tenen menys de 10 anys d’antiguitat.
 • Facturació: El volum de negoci de les empreses digitals catalanes s’eleva a 34.783 milions d’euros, un 15,3% més que l’any 2021.
 • Ocupació: El sector digital dóna feina a 185.851 persones, un 1,7% més que l’any anterior.
 • Exportació: El 14,1% de les empreses digitals catalanes exporten els seus productes i serveis.
 • Inversió estrangera: Catalunya ha atret el 43% de les inversions estrangeres en projectes tecnològics a Espanya durant el 2023.

Els sectors més destacats de l’economia digital a Catalunya

Alguns dels sectors més destacats de l’economia digital a Catalunya són:

 • Indústria 4.0: La transformació digital de la indústria està en auge a Catalunya, amb un gran potencial per a millorar la productivitat i la competitivitat de les empreses.
 • Smart cities: Cada vegada més municipis catalans aposten per les tecnologies intel·ligents per a millorar la gestió dels seus serveis i la qualitat de vida dels ciutadans.
 • Comerç electrònic: El comerç electrònic ha experimentat un creixement exponencial en els últims anys, i Catalunya s’ha posicionat com a un referent en aquest àmbit a nivell estatal.
 • Startups: L’ecosistema startup català és un dels més dinàmics i complets d’Europa, amb un gran nombre de startups innovadores que treballen en sectors com la salut, comerç electrònic, big data, fintech etc.

Els reptes de l’economia digital a Catalunya

Malgrat els seus èxits, l’economia digital a Catalunya encara s’enfronta a alguns reptes importants:

 • Reducció de la bretxa digital: Encara hi ha una part important de la població que no té accés a les tecnologies digitals o no les sap utilitzar correctament.
 • Desenvolupament de talent digital: Cal formar més professionals en les habilitats digitals que demanda el mercat laboral.
 • Captació i retenció d’inversió: S’ha de continuar treballant per a atraure més inversió estrangera al sector digital català.
 • Regulació del marc legal: Cal un marc legal adaptat a la realitat de l’economia digital per a garantir la competència i la protecció dels consumidors.

El futur de l’economia digital a Catalunya

El futur de l’economia digital a Catalunya és prometedor. La Generalitat de Catalunya està fermament compromesa amb el desenvolupament d’aquest sector i ha posat en marxa diverses polítiques per a impulsar-lo. A més, Catalunya compta amb un ecosistema empresarial i acadèmic molt dinàmic i amb un gran potencial per a la innovació.

En definitiva, l’economia digital és un sector clau per al futur de Catalunya. Invertir en aquest sector és invertir en el progrés i la prosperitat del país.

Amb el treball conjunt de tots els actors implicats, estem convençuts que Catalunya pot convertir-se en un referent mundial en l’economia digital.

T’animes a formar part de l’economia digital catalana? Si estàs interessat a saber més sobre aquest sector o a trobar recursos per a crear el teu propi negoci digital, pots visitar el següent lloc web:

https://www.accio.gencat.cat/ca/serveis/banc-coneixement/cercador/BancConeixement/eic-economia-digital-a-catalunya

 

Estratègies efectives d'utilització de hashtags per a empreses a Girona
Màrqueting digital, estratègies per a empreses locals a Girona
Hola, et podem ajudar?