fbpx

Notícies i novetats

Blog

Social Proof en el màrqueting digital

Avui parlarem del Social Proof i com aplicar-lo en la nostra estratègia de màrqueting digital per a optimitzar el nostre posicionament i incrementar la visibilitat de la nostra marca.

Què és el Social Proof?

Per a parlar d’aquest terme primer hem de saber què significa.

‘Social Proof’ es tradueix com a prova o demostració social. És a dir, es tracta del fenomen psicològic que es produeix quan les persones assumeixen com a correctes o més adequades les accions d’un grup majoritari en una situació concreta.

Això ocórrer, normalment, per l’absència de coneixement i, per tant, es pressuposa que el grup té raó i/o sap el que fa.

Vegem un exemple:

Ens trobem davant dues botigues de roba en el mateix carrer, una al costat de l’altra, totes dues amb el mateix estil de vestimenta i preus molt similars. La diferència entre les dues és que una està plena, surt i entra molta gent i fan cua per comprar en ella. L’altra, per contra, està buida i ocasionalment entren i surten clients d’aquesta. Quina ens transmet mès confiança? Probablement la nostra actitud, conscient o inconscient és entrar a la primera botiga. Aquella que, indirectament, ens estan recomanant la resta de consumidors amb la seva presència.

Per tant, estaríem atorgant major qualitat/credibilitat al producte pel comportament que els altres tenen enfront d’ell.

D’aquesta forma podem entendre el concepte de Social Proof.

El Social Proof aplicat al màrqueting digital

Aquest és un procediment psicològic i, per tant, impredictible a ulls del màrqueting. Ja que no totes les decisions preses pels consumidors són de manera racional.

No obstant això, existeixen determinades accions que contribueixen a una aplicació reeixida del Social Proof en el món de les vendes.

Podem observar aquesta aplicació diàriament en pàgines webs i xarxes socials, a través de l’ús de la influència social en les estratègies de marca. Entrarien en joc, llavors, els anomenats influencers, entre altres factors. És a dir, igual que en la vida real, els usuaris online també necessiten la confirmació de terceres persones per a considerar una decisió com a correcta.

Et pot interessar: Sabem el que passarà el 2020. I tu?

Diferents tipus de Social Proof

La importància de la quantitat

Aquest tipus de Social Proof està posa el focus en els números. La quantitat d’accions que han realitzat els usuaris (per exemple els likes en publicacions), el nombre de clients d’un negoci, el nombre d’usuaris que ha descarregat una app o la quantitat de productes venuda, entre altres. Portat a les xarxes socials, podem veure que un perfil amb més seguidors i interacció dels mateixos en les seves publicacions té majors possibilitats de vendre el producte que promocioni.

El Social Proof de les recomanacions

Aquest tipus es dóna, sobretot, en les xarxes socials i els seus principals ambaixadors són els experts/influencers. En aquest sentit, deixem de parlar de ‘quantitat’ per a parlar de ‘qualitat’. Els usuaris actius en plataformes digitals confien en l’opinió d’aquells que es mostren com a experts o entesos en una àrea. No sols entraria en joc el nombre de seguidors d’un perfil sinó la qualitat de la seva opinió i els seus coneixements respecte a un tema.

Les opinions dels clients en el Social Proof

Les probabilitats que comprem un producte que els usuaris valoren positivament en Internet enfront d’un que rebi crítiques i comentaris negatius són molt altes. Les marques, evidentment, parlaran bé de si mateixes. No obstant això, tota aquesta bona imatge pot caure en picat si un conjunt de persones decideix parlar de la seva mala experiència respecte a aquests productes o serveis.

En aquest sentit, hem de parlar de Social Proof de testimoniatges, que són aquelles experiències positives que afegeixen valor a la marca. I, d’altra banda, les ressenyes i valoracions, que poden ser tant positives com negatives.

Aquestes opinions les podem veure a través de plataformes com Google My Business o webs com Tripadvisor, Booking, etc.

Les converses en xarxes socials com a arma per a les marques

A l’hora de publicar opinions i recomanacions dels usuaris en el seu web, les empreses han de saber que aquells visitants més crítics dubtaran de testimoniatges emesos per altres usuaris directament en la web parlant bé d’aquesta. En conseqüència, moltes companyies han començat a publicar les converses positives sobre el seu producte que es donen en les xarxes socials. D’aquesta manera, la resta d’usuaris atorga major credibilitat a les recomanacions externes.

El Social Proof a través dels blogs

No és res nou que les marques paguen per ser esmentades positivament en mitjans i plataformes digitals. No obstant això, els usuaris ja comencen a diferenciar quan un mitjà o un blogger ha estat remunerat per dur a terme aquesta acció. L’estratègia que han començat a implementar algunes empreses és la de donar l’oportunitat a un/a escriptor/a convidat/a de visitar les seves instal·lacions o entorn de treball per a emetre una opinió neutral i sincera. Si bé és cert que les companyies corren així major risc, però també tenen l’oportunitat que se les esmenti desinteressadament.

En definitiva, veiem que el Social Proof és una arma molt potent en l’estratègia de màrqueting de les marques i que pot incrementar ràpidament la imatge positiva sobre aquestes.

marlon branding, gener 2020.

TENDÈNCIES SEO 2020
Dissenyem la teva felicitació de nadal

Publicacions relacionades

Hola, et podem ajudar?